UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВСУ направив на новий розгляд справу про засекречені декларації керівництва СБУ

Суд визнав неправомірними дії СБУ, але відмовився виносити рішення.

Верховний суд України направив на новий розгляд справу щодо засекречування декларацій керівництва СБУ, повідомляє Центр протидії корупції в середу. Таким чином суд частково задовольнив позовні вимоги активістів.

"Верховний суд визначив, що попередні судові інстанції були не праві, коли виносили рішення про законність визнання інформації з декларацій керівництва СБУ держтаємницею та подання декларацій не у систему НАЗК, а у власну закриту систему", - повідомили в ЦПК.

Водночас у Центрі протидії корупції зазначили, що замість того, щоб змусити СБУ діяти згідно із законом, суд повернув справу в цій частині на новий розгляд".

"Ми вважаємо таке рішення суду незаконним і прийнятим навмисне для того, щоб ускладнити подальше оскарження у Європейському суді з прав людини, оскільки новий розгляд цих питань автоматично не дозволяє нам йти до ЄСПЛ, а керівництву СБУ дозволяє і далі приховувати свої декларації", - зазначила юрист ЦПК Олена Щербан.

В ЦПК зазначили, що активісти просять відкрити декларації тільки керівництва СБУ, імена якого відомі і не вимагають цього від секретних агентів або людей, які воюють на Сході України.

Зазначимо, що згідно з розслідуванням Bihus.info, сім'я голови економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка, декларація якого засекречена, у 2016-17 рр. придбала три будинки у елітному районі Конча-Заспа сукупною площею майже 1,5 тис кв м і орієнтовною вартістю $ 7-8 млн. Цікаво, що покупка відбулась після того, як СБУ зупинили продаж в Україні життєво важливих ліків для діалізу, після якого фармацевтичні компанії заявили про тиск. Однак перевірити законність доходів Семочка неможливо, оскільки СБУ засекретила його декларацію.