UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступна кампанія 2024: в МОН повідомили про зміни

Це пов’язано з війною, яку розпочала Росія.

Повномасштабне вторгнення Росії суттєво вплинуло на освітній процес в Україні. У міністерстві освіти і науки України повідомили про оновлення Порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році.

Читайте також: Трансформація вищої освіти: Кабмін вирішив ліквідувати два університети

Зміни повʼязані із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні та враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань та навичок вступників.

Що змінилося у 2024 році

Серед основних  змін у МОН виділили наступні:

Також студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2024 році, можуть скористатися спеціальними умовами для вступу на магістратуру.

Ці умови надають студентам, які:

За таких умов вони можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра, за спеціальностями, визначеними в Переліку спеціальностей, що користуються особливою підтримкою.

Якщо в закладі вищої освіти немає магістерської програми за спеціальністю, студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) закладу вищої освіти або закладу вищої освіти в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Нагадаємо, в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розповіли, як в цьому році проходитимуть вступні випробування до магістратури та які іспити потрібно складати.