UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступ до вишу: де приймають документи абітурієнтів без НМТ

Роз'яснення дали у МОН.

В Україні триває вступна кампанія. Випускники, які складали національне мультипредметне тестування (НМТ) цього року, вже отримали. Не всім цього року потрібні результати НМТ для вступу у заклади вищої освіти (ЗВО). Про це під час ефіру загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» розповів заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко, пише видання «Вікна».

Куди можна вступити випускникам, які не складали НМТ

Вітренко пояснив, що є категорії абітурієнтів, яким для вступу у виші у 2023 році не треба складати НМТ, зокрема на контракт. Але є спеціальності, які мають окрему державну підтримку.

«На ці спеціальності в заклади вищої освіти можна буде вступати на контрактну форму навчання лише за мотиваційним листом. Навіть тут є спрощення і можна не складати НМТ», — сказав він.

Читайте також: Вступ на бюджет: скільки балів НМТ потрібно набрати

У Міністерстві освіти і науки погодили перелік спеціальностей, яким надаватимуть особливу підтримку під час вступної кампанії 2023 року. Так, у цьому році до переліку включили 61 спеціальність.

Ці спеціальності майже всі стосуються воєнних, природничих, інженерних, аграрних наук, які будуть корисні державі в майбутньому. 

У перелік спеціальностей потрапили, наприклад, такі:

Куди можна вступити без результатів НМТ, крім ЗВО

Випускники також можуть вступити:

Раніше ми писали, до якого числа абітурієнти можуть подати документи для вступу на контракт.