UA / RU
Підтримати ZN.ua

Всі злочини угрупування Януковича об'єднані в одне провадження

Розслідування охоплюють злочинну діяльність команди Януковича від 2010 року і до 20 лютого 2014, повідомив Генпрокурор.

Генпрокуратура об'єднала в одне провадження всі злочини, вчинені угрупованням Януковича з кваліфікацією "державна зрада", "створення злочинної організації" і "замах на державний лад", заявив в ефірі "5 каналу" генпрокурор Віталій Ярема.

Він повідомив, що Генпрокуратура провела консультації з адвокатами родичів Небесної сотні і з провідними фахівцями у сфері юриспруденції.

"Ми вирішили об'єднати всі ці виробництва в одне єдине. Дати йому кваліфікацію як "державна зрада", зокрема і "замах на державний лад" - це 109 стаття, а також стаття 255 "створення злочинної організації" Віктором Януковичем", - зазначив Ярема.

Генпрокурор виділив найбільш яскраві епізоди злочинної діяльності команди екс-президента України.

"Ми охоплюємо період з 2010 року, коли під його тиском на КС були здійснені деякі протиправні дії, пов'язані з "тушками"... потім наступне рішення - зміна державного устрою і, врешті, розкрадання, переслідування політиків Луценко, Тимошенко, і в кінці кінців, що призвело до трагічних подій, закінчуючи 20 лютого", - повідомив Ярема.

Читайте також: Розслідувати злочини на Майдані буде відомий слідчий Горбатюк

Всі дані епізоди знаходяться в рамках одного виробництва під управлінням Горбатюка, зазначив він.

"Ми намагаємося показати суспільству, що 4 роки перебування на посаді Януковича - це злочинна організація, метою якої було захопити владу і збагачуватися за рахунок українців і нашої держави", - підкреслив генпрокурор.

Він повідомив, що буде проводитися заочне засудження Януковича, якщо не вдасться його привезти в країну.

Напередодні повідомлялося, що Євросоюз отримав листа про те, що Україна не проводить жодних процесуальних дій щодо Клюєва і Портнова. Як наслідок, ЄС може зняти санкції з них і ряду інших представників режиму Януковича.

Раніше голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що новому парламенту необхідно створити Національний трибунал для розслідування злочинів проти народу режимом Януковича.