UA / RU
Підтримати ZN.ua

Всесвітній день жінок-лікарів: історія свята

Це свято присвячені жінкам-медикам.

Щороку 3 лютого в Україні відзначають Всесвітній день жінок-лікарів. В цей день прийнято поздоровляти всіх жінок, які працюють у медичній сфері. Свято встановлене на честь першої жінки-лікарки Елізабет Блеквелл.

Історія свята

Елізабет Блеквелл народилася 3 лютого 1821 року. Вона була першою серед жінок отримала вищу медичну освіту в Сполучених Штатах Америки.

Читайте також: Майже 600 медиків пройшли онлайн-курс, щоб підвищити кваліфікацію

Вона стала стала першою жінкою, яка увійшла до Британського реєстру лікарів. Пізніше Блеквелл відкрила диспансер для бідних жінок та дітей у Нью-Йорку.

У часи громадянської війни у США Блеквелл заснувала «Асоціацію допомоги жінкам».

У 1868 році вона відкрила Нью-Йоркський медичний коледж для медсестер. Також Блеквелл у 1871 році стала співзасновницею Національного товариства охорони здоров’я Великої Британії і першою жінкою-доктором медицини в сучасну епоху.

Елізабет Блеквелл, ініціювала рух, який допоміг жінкам отримати доступ до освіти та роботи у галузі медицини, де до того часу домінували чоловіки.

На честь Елізабет Блеквелл у 2016 році був встановлений Міжнародний день жінки-лікаря. Свято відзначають у день її народження – 3 лютого.

В цей день прийнято вшановувати жінок, які працюють у галузі медицини та дякувати їм за щоденну нелегку працю.