UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вселенський патріарх назвав автокефалію української церкви кінцевою метою

Константинопольська церква має намір відновити єдність православних віруючих України "з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію".

Делегація Вселенського патріархату, яка прибула в Україну для участі у святкових заходах з нагоди 1030-річчя хрещення України-Русі передала президенту Петру Порошенку послання Вселенського патріарха.

Як повідомляє президентська прес-служба, Варфоломій, відзначив важливість хрещення Святого Володимира від Першопрестольної церкви Константинополя в метрополії Херсонесу та хрещення України-Русі.

"Новохрещений народ увійшов під духовне керівництво, нестримну турботу і церковний покров церкви Константинополя через створення митрополії Київської і всієї Русі, яка стала шістдесятою метрополією Вселенського патріархату", - цитує прес-служба послання патріарха.

У посланні вселенського патріарха наголошено: "Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію".

19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Опоблок" та групи "Відродження".

22 квітня Синод Вселенського патріархату прийняв звернення президента України Петра Порошенка та предстоятелів українських православних церков про надання автокефалії і "вирішив тісно спілкуватися і координувати свої відносини з сестринськими православними церквами з цього питання".

Детальніше про перспективи створення Української помісної православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Церква єдності і боротьби протилежностей" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".