UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вручення повісток: хто має право це робити

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки.

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Чудовський та партнери» Ігор Чудовський розповів виданню Факти.ICTV хто може вручити повістку військовозобов'язаному.

Читайте також: Загальна мобілізація: що робити, якщо прийшла повістка чоловіку, який перебуває за кордоном

Хто має право вручати повістки

Чудовський зазначив, що в Україні вручити повістку можуть:

Він пояснив, що повістки готують виключно працівники ТЦК СП, тому вручати документ повинні також вони.

«Під час вручення повістки обов’язково переконайтесь, хто її вручає. Вручення повістки особою без відповідних повноважень є законною причиною відмовитися від отримання документа», – пояснив Чудовський.

Водночас новий порядок наділяє функцією вручення повістки призовникам, військовозобов’язаним та резервістам про явку за викликом до ТЦК та СП ще кілька категорій осіб.

Читайте також: «Алло, вам повістка»: експерт пояснив, чи можуть викликати у ТЦК телефоном

Також вручати повістки можуть:

Але ці особи мають право зробити це лише у разі отримання від ТЦК та СП відповідних розпоряджень. Вони не мають право самостійно виписувати повістки, а можуть лише вручити документ після відповідного розпорядження про необхідність конкретних військовозобов’язаних з’явитися за викликом від ТЦК та СП.

Військовозобов’язані мають пройти військово-лікарську комісію, яка визначить ступінь їх придатності до служби. Нагадаємо, яке покарання може загрожувати за неявку по повістці та ігнорування вже початого проходження ВЛК.