UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вручення повісток: хто їх першим отримає «Укрпоштою»

Роз'яснення дала адвокатка.

Через війну, яку почала РФ, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Адвокатка Таміла Алексик розповіла ТСН.ua, хто з військовозобов'язаних першим отримає повістки «Укрпоштою».

Вона зазначила, що дані для генерації повісток, скоріш за все, були отримані з відкритих реєстрів та «Дії», до яких є доступ у Міноборони.

Читайте також: Отримання повісток: які вони бувають

Алексик наголосила, що перші повістки від «Укрпошти» отримають саме ті військовозобов’язані, які оновили свої дані до 16 липня.

«Гадаю, що першими будуть ті, хто оновив дані – бо інформація про них є в ТЦК та СП. Їх шукати не потрібно. А от інформацію про людей, які не оновили дані треба шукати, шляхом генерування інформації у «Дії», де багато хто зареєструвався, чи у інших реєстрах. Тобто тут ще потрібно, як то кажуть, напружитися і попрацювати, щоб виявити таких осіб», – сказала вона.

Експертка додала, що порядок вручення повісток зазнав змін, тому повістку можуть вручити не лише особисто в руки.

«Ті часи пройшли. Порядок вручення повісток прописаний у Постанові Кабміну №560 до нього внесли чимало змін. І з цього документу, мене найбільше тривожить пункт про особливості вручення повісток – якщо особа не отримала повістку особисто або її не було за місцем реєстрації, то вважається, що людина все рівно отримала повістку. Саме це у найближчому майбутньому створить чимало проблем», – сказала вона.

За словами Алексик, тепер належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК та СП є:

Раніше ми писали, чи можуть офіцери запасу отримати відстрочку від мобілізації.