UA / RU
Підтримати ZN.ua

Володимира Балуха утримують у штрафному ізоляторі

Українця утримують в ШІЗО з 4 квітня, однак адміністрація колонії підтвердила дану інформацію тільки сьогодні.

Адміністрація колонії міста Торжок підтвердила, що українського політв'язня Володимира Балуха утримують у штрафному ізоляторі, передає "Кримська правозахисна група". Українця, якого в анексованому Криму засудили за сфабрикованим звинуваченням, будуть утримувати в ШІЗО до 19 квітня.

"Українського політв'язня Володимира Балуха 4 квітня помістили в штрафний ізолятор колонії № 4 р. Торжок (РФ), і він буде там перебувати до 19 квітня. Про це сестрі Балуха Надії сьогодні, 9 квітня, повідомили в адміністрації колонії", - повідомили правозахисники.

Зазначено, що посилку з харчами і речами у Надії Балух не прийняли, аргументуючи це тим, тим, що поки політв'язня утримують в ШІЗО, посилки і побачення їй не належать.

Читайте також: Балуха етапували в колонію у Тверській області - правозахисники

Зазначимо, що напередодні Надія Балух також хотіла відвідати брата, але їй не дозволили побачитися з ним. Тоді в колонії аргументували відмову тим, що "понеділок – неприйомний день". Про те, що Володимир Балух в ШІЗО сестрі українця не повідомили.

Нагадаємо, 18 січня Балуха вивезли із СІЗО окупованого Росією Сімферополя в невідомому напрямку. Згодом правозахисники встановили, що політв'язня незаконно вивезли на територію РФ. Перед етапуванням із Краснодара російські тюремники відмовилися приймати у дружини Балуха Наталії посилку з теплими речами та продуктами.

Понад півтора місяця рідні й адвокати політв'язня не знали про його місцезнаходження. Наприкінці березня стало відомо, що Володимира Балуха утримували в карцері слідчого ізолятора в Твері, звідки його відправили до ВК №4.

За даними заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, усі колонії, розташовані в Тверській області РФ, - "червоні". Вони повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення ув'язнених можуть жорстоко карати.

Підконтрольний окупантам "суд" Криму засудив Володимира Балуха до п'яти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства". У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив вирок політв'язню на місяць.

ФСБ затримала Володимира Балуха в грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений на своєму подвір'ї прапор України.