UA / RU
Підтримати ZN.ua

Володимир Голоднюк переконаний, що на Майдані були люди, які знали про підготовку розстрілів

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть для інших.

Володимир Голоднюк, волонтер, учасник Майдану, батько загиблого 20 лютого на Інститутській Устима Голоднюк, в своєму інтерв'ю згадує про останній день життя сина, а також шукає відповіді на ключові питання, що постали перед суспільством після Майдану.

"Я точно знаю, що наше слідство назвало далеко не всі проблемні питання, - говорить Голоднюк. - Їх дуже багато. Ще не озвучені прізвища всіх учасників тих подій. Але я чітко розумію, хто й де писав сценарій цієї історії. Замовником цих розстрілів була Росія. Присутність російських силовиків на Майдані доведена. Від розгону студентів 30 листопада і до розстрілів 18-20 лютого у Києві перебували російські куратори. Виконавцем же став Янукович, який дав "добро" на реалізацію цього сценарію. Але, повторюся, подробиці ми почуємо ще не скоро. При цьому несподіванок не буде. Я приблизно розумію, хто ще, крім Януковича та його команди, знав про цей сценарій".

"Якщо ти знав про підготовку злочину й нічого не зробив, щоб його зупинити, то ти - співучасник, - переконаний волнтер. - Так говорить Кримінальний кодекс. А такі люди були. Тому всі, хто з боку Майдану знав про підготовку розстрілів, - винні. Винні в тому, що не попередили. У тому, що не вжили жодних заходів. Виявили малодушність. При цьому я впевнений, що вони - не замовники".

"Правоохоронну систему не очищено. Її кабінети наповнені старими кадрами, за якими неодмінно стоїть хтось, зацікавлений у тиші. І з-поміж політиків, і з-поміж олігархів. Бо багато злочинів тих днів було скоєно за їхньої мовчазної згоди і за їхні гроші. І я розумію, чому не виявилося політичної волі в президента. Якби були названі прізвища виконавців і замовників, це потягнуло б за собою ланцюгову реакцію. Названі здали б інших. Що привело б у вищі ешелони влади й еліт. Для грошових мішків Україна ніяка не мати, а всього лише інструмент збагачення. Система не змінилася", - заключив Володимир Голоднюк.

DT.UA запустило відео-проект "Календар" про людей, які живуть і працюють для інших. Проект – це своєрідна спроба допомогти суспільству заглянути в себе, розібратися в смислах і цінностях, помилки і спробах, і спробувати почути себе і заново почати будувати майбутнє. Проект розвивається двома мовами – російською і українською.

Повну версію інтерв'ю дивіться тут.

Повну друковану версію інтерв'ю читайте тут.