UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний та військовий злочин: правозахисники пояснили різницю

В контексті російсько-української війни правильно вести мову про відповідальність за воєнні злочини.

Україна протистоїть російським загарбникам вже 23 дні. В контексті широкомасштабного вторгнення ЗМІ та окремі особи часто пишуть або говорять про притягнення Росії до відповідальності за «військові злочини». Однак, це визначення є неправильним, зазначили в Регіональному центрі прав людини. Там пояснили, що у випадку з діями російських окупантів в Україні правильно вести мову про відповідальність за воєнні злочини. Регіональний центр прав людини пояснив принципову різницю між військовими та воєнними злочинами.

Зокрема, військовим кримінальним правопорушенням визнається «… правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів». Саме поняття «військовий злочин» зникло з Кримінального кодексу України ще 2018 року.

«Тобто це: невиконання наказів, опір начальству, порушення відносин підлеглості, самовільне залишення частини, дезертирство, порушення цілого ряду встановлених правил несення військової служби тощо (див. ст.401-435 КК України)», – пояснили у Регіональному центрі прав людини.

Водночас воєнні злочини – це серйозні порушення законів та звичаїв війни. Мова йде про вбивства (за виключенням вбивства комбатанта комбатантом) і катування, що мають місце в умовах збройного конфлікту, знищення або присвоєння майна без воєнної необхідності, призов на окупованій території, незаконні переміщення цивільного населення, атаки на цивільні об’єкти тощо. Воєнні злочини у Римському Статуті Міжнародного кримінального суду (Стаття 8(2) стоять поряд  із такими злочинами, як геноцид, агресія, злочини проти людяності. 

Також важливою відмінністю від військових злочинів є те, що воєнні злочини можуть бути вчинені виключно в умовах збройного конфлікту та пов’язані з ним. Військові кримінальні правопорушення можуть вчинятись як під час збройного конфлікту, так і під час проходження військової служби в мирний час.

Отже, як пояснили у Регіональному центрі прав людини, у разі вчинення злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом:

Читайте також: Від солдата до найвищого керівництва Росії: Прокурор МКС пояснив, що всі понесуть відповідальність за злочини в Україні

Прокурор Міжнародного кримінального суду вже в Україні. Карім Хан вже переговорив з українським президентом Володимиром Зеленським, а також направив РФ офіційний запит щодо зустрічі з представниками компетентних органів та обговорення ситуації в Україні.

Команда Офісу прокурора МКС документуватиме та збиратиме докази міжнародних злочинів на нашій території. Але які перспективи щодо судового процесу над керівництвом Росії та Білорусі в МКС? Та чи чекати нам на швидке покарання винних в агресії та тяжких злочинах? Про це читайте в статті ексзаступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова «Коаліція справедливості: чи доведе Україна воєнних злочинців до лави підсудних у міжнародних судах?»