UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: за що військового можуть позбавити премії

Є випадки, коли це можливо.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні оголошені загальна мобілізація та воєнний стан. Військовим, які боронять нашу країну, призначається щомісячний посадовий оклад, надбавки, доплати та премії, виплати за участь у бойових діях та/або перебування у полоні, оточенні.

Читайте також: Воєнний стан: скільки служать призвані під час мобілізації

Юрист Костянтин Грітчин розповів, у яких випадках військового можуть позбавити премії.

Згідно розділу 16 «Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам», командири (начальники) військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій Збройних Сил України мають право щомісяця здійснювати преміювання військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби) відповідно до їх особистого внеску в загальні результати служби.

Розмір щомісячної премії, але не менше десяти відсотків посадового окладу, встановлює Міністр оборони України для відповідних категорій військовослужбовців виходячи з наявного фонду грошового забезпечення, передбаченого в кошторисі Міністерства оборони України, та особливостей проходження військової служби.

Виплата щомісячної премії військовослужбовцям здійснюється на підставі наказу командира військової частини, який видається до п’ятого числа місяця, наступного за місяцем преміювання, з урахуванням військової дисципліни, наявності дисциплінарних стягнень, показників виконання службових обов’язків.

У разі накладення на військовослужбовця дисциплінарного стягнення (догани), оголошеного письмовим наказом (розпорядженням) командира військової частини (керівника органу військового управління) премія виплачується  у розмірі 90 % встановленого розміру щомісячної премії.

Командир військової частини здійснює преміювання у зазначених розмірах за календарний місяць, у якому накладено дисциплінарне стягнення, або за місяць, у якому до військової частини надійшло повідомлення про накладення дисциплінарного стягнення вищим командиром (за винятком випадків, коли таке стягнення знято встановленим порядком у цьому самому місяці).

Військовослужбовцям щомісячні премії не виплачуються в таких випадках:

Забороняється не виплачувати премію військовослужбовцям або зменшувати її розмір протягом кількох місяців за одне й те саме допущене порушення.

Нагадуємо, раніше заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов розповів, чи будуть збільшувати темпи мобілізації в Україні.