UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: з якими захворюваннями тепер можуть мобілізувати

Перелік хвороб дещо змінився.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Але є деякі виключення. Раніше за станом здоров'я деякі особи не підлягали мобілізація, але перелік таких хвороб скоротився. УНІАН розповіло, з якими хворобами тепер можуть призивати до армії.

Що змінилося у переліку хвороб

У Міністерстві оборони України у серпні затвердили новий список хвороб, за яким оцінюється придатність військовозобов'язаного до служби.

Читайте також: Мобілізація в Україні: з якими хворобами зору не призивають

Тепер деякі особи, які раніше були тимчасово непридатними до служби, вважатимуться цілком придатними. Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесено наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490.

Так, відповідно до документа, був оновлений список хвороб, з якими військовозобов'язані чоловіки вважалися непридатними до служби. Зі списку видалили всі "спірні" пункти – тепер чоловіки зі "спірними" хворобами стали придатними до служби і можуть отримати повістку.

З якими хворобами можуть призвати

Вважаються придатними до служби чоловіки з такими захворюваннями:

Міністерство охорони здоров'я спільно з правоохоронними органами перевірятиме видані після початку повномасштабного вторгнення висновки військово-лікарських комісій (ВЛК). Нагадаємо, що таке ВЛК і МСЕК та які рішення вони ухвалюють.