UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: у якому випадку мобілізуватимуть чоловіків старше 50 років

Для цього існує два вийнятки.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення РФ. В цей період мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. В Україні нещодавно обмежили призов чоловіків після 50 років. Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів виданню «РБК-Україна», у яких випадках можуть мобілізувати осіб у вічі 50 років і старше.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи потрібно оновлювати дані коли виповнилося 25 років

Веніславський пояснив, що бойові частини не бажають мобілізовувати чоловіків віком старше 50 років, оскільки вони вже не здатні виконувати завдання. За його словами, є два випадки за яких дану категорію все ж можуть призвати до армії.

«Бо за віковими показниками, станом здоров'я та фізичною підготовкою вони (чоловіки старше 50 років, - ред.) нездатні виконувати бойові завдання. Тому є розуміння у Генштабу, що мобілізувати їх немає сенсу», – сказав він.

Веніславський додав, що дану категорію осіб все ж можуть мобілізувати у двох випадках:

За його словами, це обмежена кількість людей, у зв'язку з чим зараз чоловіків від 50 до 60 років мобілізують дуже рідко.

Раніше Катерина Черногоренко повідомила, що Міністерство оборони України планує передбачити в застосунку «Резерв+» можливість  отримання запрошення на військово-лікарську комісію військовозобов’язаним зі статусом «обмежено придатний».