UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: скільки може тривати мобілізація в Україні

Загальну мобілізацію та воєнний стан продовжували декілька разів.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабну військову агресію РФ. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Після оголошення воєнного стану та мобілізації їх дію вже декілька разів продовжували. «1+1» повідомив, коли закінчиться загальна мобілізація.

В Україні воєнний стан припиняється після закінчення терміну, на який його було запроваджено, якщо його не було продовжено.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть призвати особу, яка має подвійне громадянство

До закінчення строку, на який було запроваджено воєнний стан, і за умови усунення загрози нападу чи небезпеки незалежності України, її територіальній цілісності президент України може ухвалити указ про скасування воєнного стану.

Так, від початку повномасштабної агресії Росії воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжували вже шість разів:

В Україні нещодавно змінили правила вручення повісток. Тепер це дозволено робити незалежно від місця проживання та перебування на військовому обліку. Нагадаємо, як будуть вручати повістки за новими правилами.