UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що змінилося у мобілізації з 1 жовтня

В Україні  триває загальна мобілізація.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні оголошений воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Раніше в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Видання «УНІАН» розповіло, що змінилося у процесі мобілізації з 1 жовтня.

Читайте також: Відстрочка від призову: хто зможе оформити у застосунку «Резерв+»

Кого мобілізують у жовтні

Відповідно до закону про мобілізацію, вона стосується всіх військовозобов'язаних чоловіків від 25 до 60 років, які:

Також в Україні з'явилася директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням.

Чи мобілізуватимуть осіб до 25 років

Відповідно до законопроєкту № 11379-д, за який на початку вересня проголосувала Верховна Рада, забороняється мобілізація обмежено придатних чоловіків до 25 років.

Документом регулюються поправки до мобілізаційних заходів, які стосуються тільки чоловіків до 25 років зі статусом «обмежено придатний», що його скасували у квітні 2024 року.

Решта чоловіків від 18 до 25 можуть бути не тільки зараховані до категорії призовників, а й мобілізовані, якщо:

Такі особи вважаються військовозобов'язаними й автоматично можуть бути призвані до лав ЗСУ.

Читайте також: Уряд скоротив термін явки до ТЦК при отриманні повістки поштою

Чи можуть мобілізувати жінок у жовтні

В Україні мобілізація жінок можлива у тому випадку, коли вони мають медичну або фармацевтичну спеціальність, але навіть ці умови не зобов'язують до служби.

Мобілізація жінок відбувається виключно в добровільному порядку. Але усі військовозобов'язані медики та фармацевти мають стояти на військовому обліку.

Як відбуватиметься мобілізація студентів і викладачів у жовтні

В Україні багато студентів мають право на відстрочку, однак, є нюанси - мобілізація студентів можлива, якщо вони:

До лав ЗСУ можуть мобілізувати наукових і науково-педагогічних працівників ВНЗ, технікумів, коледжів, наукових організацій, які не мають наукового ступеня. Педагоги ПТУ можуть бути мобілізовані, якщо працюють на основному місці роботи менше ніж на 0,75 ставки.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявляв, що за поточний рік Україна змогла утричі збільшити показники мобілізації. Також, за його словами, у п’ять разів розширили можливості для тренування українських військових.