UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що треба знати мобілізованому

Роз'яснення дав адвокат.  

Через повномасштабне вторгнення РФ, в України триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Адвокат Дмитро Франчук розповів виданню «РБК-Україна», які права мають мобілізовані українці.

Право на навчання

Експерт зазначив, що відповідно до законодавства, мобілізовані громадяни мають право на проходження навчання (воєнного інструктажу) перед відправкою на передову. Вони повинні пройти підготовку, що включає як загальні військові навички, так і спеціалізоване навчання, залежно від їх майбутньої військової спеціальності.

Читайте також: Мобілізація онлайн: Міноборони розширить функціонал «Резерв+»

«Кожен мобілізований має право на проходження повноцінного військового навчання, яке включає в себе теоретичні знання та практичні навички, необхідні для виконання бойових завдань», – сказав Франчук.

Адвокат наголосив, що мобілізовані мають право на безпечні умови навчання. Зокрема місця проведення навчань мають бути обладнані відповідно до вимог безпеки.

Крім того, мобілізованих в Україні повинні забезпечувати харчуванням, одягом, медичним обслуговуванням та іншими необхідними засобами під час навчання.

Які терміни навчання мобілізованих

Франчук зазначив, що чітко визначених на законодавчому рівні термінів навчання в Україні немає. Тривалість військової підготовки може варіюватися залежно від роду військ, спеціальності та рівня підготовки мобілізованого.

Для того, щоб солдат міг ефективно виконувати бойові завдання, йому необхідний певний мінімальний час на навчання. Цей час визначається відповідними нормативними документами Міноборони

«Відправляти мобілізованого на фронт без попереднього навчання незаконно. Це порушує права людини та створює загрозу для життя і здоров'я як самого військовослужбовця, так і його побратимів», – додав адвокат.

Читайте також: Відстрочка від призову: чи можна отримати при здобутті другої та третьої вищої освіти

Як діяти, якщо права мобілізованого порушують

Експерт наголосив, що у випадку, коли мобілізовані українці вважають, що їхні права порушуються, вони можуть:

Слід документувати усі факти порушення прав та збирати усі докази, які можуть підтвердити скарги мобілізованих.

Франчук підкреслив, що не треба боятися скаржитися та звертатися за допомогою, оскільки усі українці мають право на захист своїх прав.

Раніше юристка Ірина Ан розповіла, у яких випадках військовозобов’язаний не отримає штраф за неявку за повісткою.