UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що робити, якщо повістку вручили виключеному з обліку

Юрист розповів, як діяти в такій ситуації.

В Україні діє загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язані отримують повістки и вступають до лав ЗСУ. Але є випадки, коли повістку помилково отримують особи, які були виключені з військового обліку.

Читайте також: Мобілізаційний рейд: чи можуть під час нього вручити повістку

Юрист Костянтин Грітчин розповів, як треба діяти в такій ситуації.

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Тобто, особа не зобов’язана з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки їй не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повістки під особистий підпис(підпис сусідів, родичів не враховується, як і вручення повісток через таких осіб) або при складанні акту відмови(при відмові від прийняття повістки). За неявку за повісткою на медичний огляд та уточнення даних передбачена адміністративна відповідальність.

Ухилення має місце у випадку, коли особа, яка отримала повістку не з’являється без поважних причин до призовного пункту в строки, зазначені у повідомленні, або хоча і не отримала повідомлення, але знає про призов і не з’являється до призовного пункту протягом місяця.

Слід зауважити, що для застосування відповідальності обов’язкове проходження медичного огляду ВЛК та визнання особи придатним або обмежено придатним до військової служби відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Якщо особі попередньо не вручали повістку,  застосувати ухилення від мобілізації неможливо, оскільки вона не отримали належним чином повістку (під особистий підпис), не проходили ВЛК та є виключеною з обліку.

Відповідно до п.3 ч.6 ст.37 Закону України"Про військовий обов'язок та військову службу", виключення з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Така особа не підпадаєте під статус «військовообов'язаний», "призовник" або "резервіст", а виключена з обліку, тобто не маєте жодного статусу на яких застосується обов’язок з’являтися до військкомату , оскільки виключена з обліку. Для такої категорії осіб чинне законодавство такого не передбачає, в тому числі повторного ВЛК та постановки на облік. З урахуванням вищенаведеного, вимога з’явитися до військкомату(ТЦКСП)є не правомірною.

Однак, якщо військкомат раніше не зареєстрував виключення з обліку, особа може або з’явитися за викликом та надати документи про виключення з військового обліку або надіслати їх з супровідним листом поштою(цінним з описом).