UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: коли відбувається відправка мобілізованих на службу

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабну агресію РФ. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію.

Адвокат, кандидат юридичних наук та офіцер юстиції ЗСУ Євген Филипець розповів виданню «УП.Життя», коли відбувається відправка на службу.

Читайте також: Повістка поштою: уряд змінив правила такого сповіщення

Експерт зазначив, що якщо мобілізованому не потрібне навчання, відправка на службу може відбуватися у двох форматах – командою або індивідуально. За словами Филипця, йдеться саме про команди.

«Людину спочатку відправляють у збірний пункт. Коли там накопичується певна кількість мобілізованих, їх відправляють до військової частини. Це може бути як і в той самий день, так і через декілька днів. У моїй практиці були випадки, коли люди два тижні перебували у цих збірних пунктах. В законі ці терміни не прописані», – сказав він.

Адвокат додав, що якщо мобілізований безпідставно не з’явиться на відправку, він понесе кримінальну відповідальність. Зокрема, йдеться про ст. 336 Кримінального кодексу України – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Вона передбачає покарання у вигляді позбавленні волі на строк від трьох до п'яти років.

Филипець пояснив, що законними причинами неявки можуть бути:

Тоді у триденний строк людина має повідомити начальника ТЦК про те, що в неї виникли обставини, які не дають можливості прибути за повісткою. Коли вони зникають, військовозобов’язаний протягом семи днів має з’явитися у ТЦК.

«Як показує практика, найчастіше відправка відбувається у той самий день. Тому людина просто не має часу не прибути за повісткою», – наголосив адвокат.

За словами Филипця, відправка після навчання також має командний формат. Командування розподіляє мобілізованих по військових частинах та відправляє їх туди прямо з місця проходження базової військової підготовки.

Раніше ми писали, які документи повинен надати військовозобов'язаний для отримання відстрочки за сімейними обставинами.