UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: коли треба повторно проходити медкомісію

Роз'яснення дали у ТЦК.

В Україні триває воєнний стан та оголошена загальна мобілізація, через повномасштабну агресію Росії. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Начальник медичної служби Тернопільського обласного ТЦК, лейтенант медичної служби Олег Фаріон розповів, коли потрібно проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) повторно. Про це повідомляє Тернопільська ОВА.

Читайте також: У "Резерв+" можуть з'явитися електронні направлення на ВЛК — Міноборони

Він зазначив, що рішення військово-лікарських комісій дійсні протягом року, а ті, хто мали статус «обмежено придатний» мають пройти повторний медичний огляд до 4 лютого 2025 року.

Фаріон пояснив, що постанова ВЛК має певний термін дії. Тобто, в облікових цілях – 5 років, під час призову на військову службу в особливий період – 1 рік.

«Якщо військовозобов'язаний користується правом на відстрочку і має медичний огляд до 5 років, тоді повторно проводити не варто. Інші випадки, якщо військовозобов’язаний самостійно хоче повторно пройти ВЛК у зв’язку зі зміною стану здоров’я, тоді такий медичний огляд буде проведено позачергово», – йдеться у повідомленні.

 Під час дії воєнного стану військовозобов’язаний оглядається терапевтом, хірургом, отоларингологом, офтальмологом, невропатологом і психіатром. Особам старше 40 років в обов’язковому порядку проводять запис ЕКГ.

Начальник медичної служби Тернопільського обласного ТЦК додав, що основними документами, які визначають створення, організацію та проведення заходів з військово-лікарської експертизи є закон «Про військовий обов’язок і військову службу» та Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затверджене наказом Міністра оборони від 14.08.2008 №402 зі змінами.

Також Фаріон пояснив, що треба робити, якщо військовозобов'язаний не погоджується з рішенням ВЛК.

«Придатність до військової служби це такий стан здоров’я та фізичного розвитку, що дозволяє виконувати обов’язки військової служби, тому придатний на сьогодні абсолютно не тотожний з діагнозом «здоровий». Проте, до 60 днів ви можете оскаржити постанови районного (міського) ТЦК та СП в обласній ВЛК обласного ТЦК та СП. Постанови обласної ВЛК можуть бути оскаржені в штатній ВЛК регіону», – резюмував він.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України представило мобільний застосунок «Резерв+», через який військовозобов’язані можуть оновити облікові дані – номер телефону, адресу проживання та адресу електронної пошти.