UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: коли можуть вилучити авто на потреби ЗСУ

Роз'яснення дала юристка.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Навесні в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Документом передбачене у деяких випадках вилучення в українців автомобілів на потреби ЗСУ. Юристка Євгенія Захарченко розповіла «Суспільному» коли можуть забрати машину на потреби військових.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її оформити військовозобов’язаним

Коли можуть вилучити машину на потреби ЗСУ

Експертка пояснила, що вилучатимуть не всі машини і не у кожного. Якщо людина має лише один автомобіль, то його забирати не можна. Якщо їх декілька, то забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб. Однак перед цим мають провести оцінку його ринкової вартості.

Щодо транспорту, який належить підприємствам та організаціям усіх форм власності, то його вилучення буде визначатись у відсотках. Наприклад, якщо сільськогосподарське підприємство має трактори, то 25% зі 100% можуть забрати на потреби Сил оборони.

Місцеві держадміністрації, встановлюватимуть кількість та тип машин, згідно з мобілізаційним планом. Право забирати транспорт матимуть працівники терцентрів комплектування, Служби безпеки України та Головного управління розвідки.

Як відбувається вилучення авто на потреби військових

Захарченко зазначила, що список необхідних автомобілів, які потрібні, складають Збройні сили України. Після цього в областях формують мобілізаційне замовлення. ТЦК та власник оцінюють ринкову вартість машини, її технічний стан та складають акт прийому-передачі. Опісля транспорт ставлять на облік у територіальний центр комплектування і можуть вилучати.

У випадку, якщо власнику автомобіля повідомили, що його транспорт заберуть для ЗСУ, то він не може виїжджати на ньому за межі області, країни, продавати, дарувати чи передавати під заставу.

Інформацію про наявні транспортні засоби у людей ТЦК отримає від органів, що ведуть їхній облік – це МВС, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства.

Експертка додала, що власнику мають повернути авто протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам, має визначити Кабмін.

Раніше заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко розповіли, що у відомстві готують пропозиції щодо продовження оновлення даних через «Резерв+».