UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: який вік вважається призовним

Роз’яснення дали експерти.

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, який вік є призовним.

Юристи пояснили, що призовний вік – це вік, з якого громадянин України повинен бути готовий виконувати військову службу в Збройних Силах України.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можна оформити її дистанційно

Згідно з чинним законодавством, призовний вік для чоловіків становить від 18 років до 25 років. Це означає, що з цього віку громадяни України повинні взяти участь у призові та бути готовими виконувати військову службу.

Під час дії воєнного стану, призовний вік може бути змінений законодавчою владою в залежності від ситуації в країні.

«Наприклад, у 2022 році Верховна Рада України затвердила законопроєкт, згідно з яким призовний вік чоловіків був знижений з 18 до 17 років», – йдеться у повідомленні.

Юристи додали, що є деякі випадки, коли громадяни можуть бути виключені з призову на військову службу.

«Це може бути здоров’я громадянина, наявність дітей, низький соціальний статус тощо. За наявності вагомих причин громадянин може отримати відстрочку від призову під час мобілізації або звільнення з військової служби», – пояснили експерти.

Раніше ми писали, які виплати передбачені для осіб, які проходять базову військову підготовку.