UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: які документи можуть перевіряти у військовозобов'язаних

Роз'яснення дала адвокатка.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Керівник АБ «Тетяни Даниленко» адвокатка Тетяна Даниленко розповіла виданню «РБК-Україна», які документи можуть перевіряти у чоловіків від 18 до 60 років.

Читайте також: Паперовий військовий квиток: чи треба міняти на електронний

Вона зазначила, що уповноважені представники ТЦК та СП або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу.

Замість паперового військово-облікового документа можна показати його електронну версію. Завдяки змінам у законодавстві паперова та електронна форма мають однакову юридичну силу.

За словами Даниленко, відповідно до пред’явленого військово-облікового документа, персональні дані мають право звірити з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

Адвокатка підкреслила, що під час дії воєнного стану військовозобов'язаним жінкам достатньо мати при собі лише паспорт, який на вимогу уповноваженої особи вона має пред'явити.

«Паспорт може бути як у паперовому вигляді, так і як ID-картка, а також електронний паспорт «Дії», – сказала вона.

Військовозобов'язані чоловіки окрім паспорта повинні мати військово-обліковий документ. Його можна отримати ТЦК, а після змін у законодавстві від 18 травня 2024 року - у ЦНАПах або мобільному застосунку «Резерв+».

Раніше ми писали, які документи обов’язково треба надати у ТЦК педагогам для отримання відстрочки.