UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: до якого віку можна отримати первинне офіцерське звання

Під час війни діють інші правові норми.

Через повномасштабне вторгнення Росії багато сміливих українців стали на захист нашої країни. Деякі з них можуть отримати первинні офіцерські звання.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що означають оголошення із закликом прибути до військкомату

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, який граничний вік отримання первинного офіцерського звання та що треба для подальшого проходження служби у якості офіцера.

Він пояснив, що під час дії воєнного стану отримати первинне офіцерське звання можна до 60 років. Це граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу.

Для цього таким особам потрібно звернутися до командування з рапортом про те, що вони бажають укласти контракт на проходження військової служби в якості офіцера.

Згідно з Указом Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» на військову службу за контрактом приймаються:

Стосовно кандидатів на зайняття військових посад проводиться спеціальна перевірка у порядку, встановленому законом.

Військове звання молодшого лейтенанта присвоюється:

При прийнятті на військову службу за контрактом військовослужбовців, які вже виконують військовий обов’язок за іншими видами військової служби, укладення першого контракту про проходження військової служби здійснюється посадовими особами, які мають таке право.

Для прийняття рішення щодо укладення нового контракту про проходження військової служби до служби персоналу, підпорядкованій цій посадовій особі, подаються:

За рішенням посадової особи, якій надано право укладати контракт від імені Міністерства оборони України, для прийняття рішення щодо укладення контракту про проходження військової служби може бути запрошеним і військовослужбовець, з яким укладається контракт.

Також, у разі оголошення рішення про проведення мобілізації та введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності.

Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського (старшинського) складу без прийняття їх на військову службу за контрактом.

Нагадаємо, державою передбачено ряд виплат для військовослужбовців, які боронять нашу країну.