UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть мобілізувати пенсіонерів

Є певний граничний вік мобілізації.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні оголошений воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Навесні в Україні ухвалили закон про мобілізацію. «24 канал» розповів, чи можуть мобілізувати пенсіонерів.

Чи можуть призвати чоловіків пенсійного віку

Відповідно до законодавства, пенсійний вік для чоловіків починається з 60 років, якщо вони мають 31 рік страхового стажу. 60 років – це також граничний вік перебування в армії. Виняток становлять лише військові вищого офіцерського складу. Для них граничний вік становить 65 років.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можна її отримати на підставі догляду за батькам

Але є громадяни, які вийшли на пенсію раніше граничного віку. Якщо вони підлягають мобілізації за віком і станом здоров'я, то перебування на пенсії на це не впливає.

В Україні військові, які починають кар'єру з курсантської лави, у середньому виходять на пенсію у 43 роки, після чого можуть працювати в інших сферах. Однак не всі продовжують працювати через проблеми зі здоров’ям.

Всі військові пенсіонери перебувають на обліку та підлягають мобілізації, але можуть бути призвані на службу лише за своєю військово-обліковою спеціальністю та на конкретну посаду, відповідно до військового звання.

Раніше ми писали, як змінився мобілізаційний вік в Україні, та чи можуть призвати чоловіка до 25 років.