UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи мобілізують офіцерів запасу

Роз'яснення дали юристи.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як відбувається мобілізація офіцерів запасу.

Офіцер запасу: хто ним вважається

В Україні офіцерами запасу є особи, які мають диплом бакалавра (або вищого освітнього ступеня), пройшли курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали відповідні іспити та були атестовані до офіцерського складу.

Читайте також: Загальна мобілізація: з якими хворобами кісток та суглобів не можуть призвати

Фахівці пояснили, що офіцер запасу є первинним військовим званням.

Відповідно до закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» мобілізації підлягають усі військовозобов’язані громадяни України, в тому числі і офіцери запасу, оскільки такі мають статус військовозобовʼязаних.

Які обов'язки мають офіцери запасу під час мобілізації

Під час загальної мобілізації офіцери запасу мають такі обовʼязки:

Як відбувається процедура мобілізації офіцерів запасу

Юристи пояснили, що відповідно до законодавства, призову підлягають усі громадяни України, які є військовозобов’язаними, у тому числі й офіцери запасу, оскільки останнім надається такий статус.

Читайте також: У Міноборони розповіли, скільки громадян установили "Резерв+"

На них поширюються всі правила зазначені у ст. 23 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» і після оголошення воєнного стану в країні, їх мобілізують на загальних підставах. Відповідно, вони можуть отримати відстрочку від призову, якщо така є.

Мобілізація офіцерів запасу у 2024 році під час дії воєнного стану відбувається на загальних підставах, які є однаковими для усіх військовозобовʼязаних, а саме після проходження усіх мобілізаційних етапів та отримання мобілізаційного розпорядження.

«Офіцери запасу під час воєнного стану не обовʼязково будуть мобілізовані за їхніми спеціальностями, вказаними у військово-облікових документах. Так, можливі випадки коли офіцерів запасу мобілізовуватимуть за іншими спеціальностями або на нижчу посаду», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, у яких випадках під час воєнного стану можуть вилучити авто на потреби ЗСУ.