UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи дозволяється відеозйомка працівників ТЦК

Роз'яснення дала адвокатка.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, що введені через військову агресію РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Адвокатка Яна Меюс на сторінці у Facebook розповіла, чи можуть українці проводити відеозйомку працівників територіальних центрів комплектування під час вручення повісток.

Експертка пояснила, що в умовах воєнного стану існує заборона щодо проведення відеозйомки відносно військовослужбовців та їх місцеперебування, відносно військової техніки та її переміщення, а також щодо роботи ППО.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть блокувати банківські картки ухилянтам

«Проте заборони щодо проведення відеозйомки відносно співробітників ТЦК та СП, у нас не існує. Тому у разі якщо вам вручають повістку, ви можете сміливо доставати свій телефон, а ще краще – попросити людину, яка проходить поруч, особливо коли ця людина є жінка, оскільки вона не є військовозобов'язаною (як правило), провести відеозйомку процесу вручення вам повістки», – пояснила вона.

Меюс додала, що це може бути використано, як доказ, у випадку винесення щодо вас постанови про притягнення до адміністративної відповідальності й в разі, якщо ви будете оскаржувати її в суді.

Вона наголосила, що співробітники ТЦК та СП не мають права використовувати нагрудну камеру

«Оскільки законом не передбачено порядок використання даних відеокамер», – резюмувала адвокатка.

Раніше речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін розповів, що не можна робити представникам військкоматів під час вручення повісток.