UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи буде обмежений доступ до даних військовозобов'язаних

Роз'яснення дали у ТЦК.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно Верховна Рада підтримала поправки до законопроєкту №10062 про єдиний реєстр військовозобовʼязаних, усунувши юридичні колізії. Представник ТЦК у Києві Володимир Новосядлий розповів в інтерв'ю виданню «Вечірній Київ», чи будуть дані військовозобов’язаних у реєстрі в обмеженому доступі.

Новосядлий пояснив, що реєстр буде закритий, а доступ до нього матимуть уповноважені посадові особи.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: коли її може отримати батько дитини з інвалідністю

«На сьогодні у кожного банку є реєстр клієнтів, надаються паспортні дані й так далі. Нічим не відрізняється цей реєстр. Звичайно, він буде у закритий, і до нього матимуть доступ певні уповноважені посадові особи. З персональними ключами, з необхідним захистом і так далі», – сказав він.

Він нагадав, що у Конституції прописані права та обов’язки. За словами Новосядлого, частина населення, яка пішла у військо добровільно, виконує свої обов’язки.

«Інша частина користується тільки правами, а про обов’язки забуває. Вам не здається це трохи несправедливим? Користуватися правами — це добре, але не потрібно забувати про виконання своїх обов’язків», – резюмував він.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що влада планує розробити новий механізм бронювання працівників підприємств, які підлягають призову.