UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний час: у яких випадках військовий може отримати 30 або 100 тисяч грн додатково

Є певні умови, які повинні бути виконані.  

В Україні діє воєнний стан і оголошена загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. Для військових, що боронять нашу землю, передбачено низку виплат, пільг та доплат, в тому числі і додаткову винагороду.  

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка, що доглядає за особою з інвалідністю

Адвокат волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» Роман Лихачов розповів, за яких умов військовий може отримати додаткову винагороду.  

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» передбачена виплата додаткової винагороди:

Документальне підтвердження вказаних вище фактів здійснюється на підставі:

При цьому відряджені військові підтверджують безпосередню участь у бойових діях або заходах довідкою керівника органу військового управління, штабу угруповання військ (сил), штабу тактичної групи, командира військової частини (установи, навчального закладу), до яких для виконання завдань відряджений військовослужбовець.

Виплата здійснюється на підставі наказів:

При цьому в цих наказах про виплату додаткової винагороди виходячи з розміру 100 000 гривень за місяць обов’язково зазначають підстави для його видання з посиланням на бойовий наказ (бойове розпорядження) тощо.

Такі накази за минулий місяць мають бути видані до п'ятого числа поточного місяця на підставі рапортів командирів підрозділів.

Крім цього, у період дії воєнного стану, до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 000 гривень також включені військовослужбовців, які:

При цьому підставою для видачі наказу є довідка про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва), в якій має бути зазначено:

Хто з військових не може отримати додаткову винагороду

Крім цього, згаданим наказом передбачений перелік випадків, згідно з яким не включаються до наказів про виплату додаткової винагороди військовослужбовці, які:

При цьому зазначене не стосується військовослужбовців, визначених у пунктах 4-8, 10, які протягом поточного місяця загинули (померли внаслідок отриманих після введення воєнного стану в Україні поранень та травм, пов’язаних із захистом Батьківщини) або захоплені в полон, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні або отримали поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язані із захистом Батьківщини.

Крім цього, у період дії воєнного стану, в разі смерті військовослужбовця (крім зазначених вище випадків), виплачують додаткову винагороду у розмірі 30 000 гривень у повному розмірі за весь місяць, в якому військовослужбовець помер, але не більше періоду дії воєнного стану.

Нагадаємо, у ЗСУ розповіли, чи буде нова хвиля мобілізації.