UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як військовослужбовець може отримати офіцерське звання

Порядок його отримання прописаний у законі.  

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні оголошена загальна мобілізація і воєнний стан. Військовослужбовці з числа мобілізованих, можуть отримати первині офіцерські звання, якщо будут виконані певні умови.

Читайте також: Під час війни: у яких випадках роботодавець може звільняти мобілізованих співробітників

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, як це зробити.   

Первинне військове звання офіцерського складу громадянам присвоюється наказом Міністра оборони України. Військовослужбовцям сержантського і старшинського складу, призначеним на посади офіцерського складу у воєнний час, первинне військове звання офіцерського складу присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі.

Також є певні вимоги до осіб, яким присвоюється первинне офіцерське звання.

Військове звання молодшого лейтенанта присвоюється в тому числі:

Також у разі оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану за рішенням посадових осіб, які мають право присвоєння первинних військових звань сержантського і старшинського та офіцерського складу, присвоєння цих звань здійснюється громадянам, які за віком та освітою відповідають визначеним законодавством вимогам, з одночасним прийняттям їх на військову службу за контрактом та призначенням на посади з урахуванням потреби в сержантах, старшинах і офіцерах такої спеціальності.

Особам рядового складу, призваним на військову службу, може бути присвоєно первинне військове звання сержантського і старшинського складу одночасно з призначенням на посаду сержантського (старшинського) складу без прийняття їх на військову службу за контрактом.

З оголошенням стану війни в державі особам сержантського і старшинського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), які призначені на посади офіцерського складу у воєнний час і успішно виконують службові обов’язки, первинне військове звання офіцерського складу молодший лейтенант присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі.

Призначення осіб сержантського і старшинського складу на посади осіб офіцерського складу у військових частинах, що утримуються за штатами воєнного часу, здійснюються наказами посадових осіб відповідно до номенклатури посад для призначення без направлення їх на курс військової підготовки.

Які документи потрібні для присвоєння первинного офіцерського звання

На кандидатів до присвоєння первинного військового звання молодший лейтенант подаються такі документи:

Атестація на присвоєння військового звання офіцерського складу складається безпосереднім командиром (начальником) в рукописному та два примірники в друкованому вигляді і розглядається на засіданні атестаційної комісії військової частини, де військовослужбовець проходить військову службу, та затверджується посадовою особою, яка має право призначення на вказану посаду офіцерського складу відповідно до номенклатури призначення.

Атестація на військовозобов’язаних і жінок, які подаються до присвоєння первинного військового звання молодший лейтенант у військовій частині, складається у військовому комісаріаті за місцем обліку та розглядається на засіданні атестаційної комісії цієї військової частини.

Нагадаємо, для військовослужбовців передбачено низку виплат від держави. А саме щомісячний посадовий оклад, надбавки, доплати та премії, виплати за участь у бойових діях та/або перебування у полоні, оточенні.