UA / RU
Підтримати ZN.ua

Водохресний святвечір: традиції святкування

Святвечір передує дню свята Хрещення Господня.

19 січня християни східного обряду відзначатимуть свято Водохреща. Йому передує Водохресний святвечір або Навечір'я Хрещення Господнього, яке відзначають 18 січня.

Історія Водохресного Святвечора

До V століття було прийнято відзначати народження і хрещення Ісуса Христа в один день - 6 січня. Цей день називався Феофанією - Богоявленням, що говорило про втілення Христа у світ і про явище Трійці в водах Йорданських. Перенесення святкування Різдва Христового на 25 грудня (за Юліанським календарем) поклало початок новому церковному явищу - святкам, що закінчується навечір'ям, або святвечором свята Хрещення.

Традиції Водохрещенського святвечора

18 січня віруючі тримають пост. Як правило, від їжі взагалы відмовляються до появи першої зірки на небі.

В цей день також необхідно прибрати в домі, оскільки в Водохрещу цього робити не можна, а зустрічати свято в бруді забороняється.

Увечері накривають стіл, основною стравою якого повинна бути «голодна кутя», бажано, щоб вона була приготовлена з рису. Від алкогольних напоїв в цей день бажано відмовитися.

У святвечір після літургії в храмах проводить велике освячення води, яке отримало таку назву за особливу урочистість обряду. Вода ця називається агіасми, або просто водохресною водою. Під впливом Єрусалимського статуту, з ХІ-ХІІ століття водосвяття відбувається два рази - і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена в ці дні, нічим не відрізняється.

Крім того, в цей день також прийнято окропити святою водою своє житло.

Читайте також: Свято Маланки: історія і традиції

Що не можна робити у Водохресний святвечір

У цей день заборонено лаятися, здійснювати погані вчинки, допускати неблагочестиві думки. Особливо дотримуватися цієї заборони варто приймаючи святу воду або набираючи її, адже тоді вона втрачає свої цілющі властивості.