UA / RU
Підтримати ZN.ua

Водохреще 2024: історія свята

В цей день Спаситель прийняв хрещення.

6 січня християни східного обряду відзначають свято Водохреща. Раніше його відзначали пізніше – 19 січня, але після переходу ПЦУ на новий календар – дата змінилася.  Воно присвячене хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан і завершує період Святок, який розпочався на Різдво.

Читайте також: Собор сімдесяти апостолів: історія свята

Історія свята

За біблійними переказами, цього дня відбулося хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. Спаситель прийняв хрещення від Івана Хрестителя.

Після проходження обряду над ним відкрилися небеса, а Бог назвав його своїм сином. А Потім до Христа в образі білого голуба спустився Святий Дух. Через це Водохреще називають ще також Богоявленням. Воно свідчить про таїнство Святої Трійці, коли Бог являється людям у трьох іпостасях: Бог-Отець у голосі, Бог-Син – у тілі та Святий Дух – у вигляді голуба.

Що заборонено робити у свято

З давніх часів існують певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

В цей день забороняється пірнати в ополонку, поки вода в ній не буде освячена.

Не варто вживати алкоголь до і після занурення в ополонку. Не можна також набирати і приймати святу воду з поганими думками, вона може втратити свою силу. Також її не можна набирати у пластикові ємності та пляшки з-під алкоголю.

На Водохреще не можна лаятись, сваритися, конфліктувати та бажати іншим зла. Не можна також займатися фізичною працею та роботою по дому. Заборонено давати і брати гроші у борг.