UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вночі частина Сум залишилась без світла та води

В ніч на понеділок, 10 червня, в Сумській області сталась аварійна ситуація на об’єкті енергетичної інфраструктури Сум, через що частина міста залишилась без електропостачання та води.

Сумська міська рада уточнила, що аварійна ситуація скалась на обладнанні. В підсумку за деякими адресами вимкнулося електропостачання водозаборів, тому в місті була відсутня і вода.

Як повідомили вранці в «Укренерго», станом на 6:30 ранку енергопостачання більшість споживачів відновили, наразі ще тривають аварійні роботи.  Повністю відновити живлення обіцяють впродовж кількох годин.

Читайте також: Чи розпочалося вторгнення у Сумщину – росіяни заявили про захоплення першого прикордонного села

Нагадаємо, що цього тижня по всій території України запроваджується новий графік погодинних відключень, який буде діяти для промислових та побутових споживачів, – світло вимикатимуть у пікові години.

Щоб покращити ситуацію в енергосистемі, органи державної влади зобов’язали  відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель і прилеглої території, а місцева влада має обмежити вуличне освітлення.

Відключення електроенергії є наслідком низки комбінованих цілеспрямованих атак Росії на українську енергосистему. Так, з кінця березня 2024 року до початку червня російські нападники знищили понад 9ГВт потужностей української енергосистеми. Як зазначає Андріан Прокіп у статті «Розвінчування міфів в енергетиці», це майже половина пікового зимового споживання, тому відключення електроенергії стануть нормою для України.