UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВЛК: де має проходити військовозобов'язаний, який зареєстрований в одному місті, а працює в іншому

Роз'яснення дали у ТЦК.

В Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Навесні в Україні ухвалили закон про мобілізацію.

Офіцер сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) Лариса Козак розповіла в інтерв'ю виданню «Главред», де має проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) чоловік, який зареєстрований в одному місті, а працює в іншому.

Читайте також: У “Резерв+” з'явиться функція електронного направлення на ВЛК “обмежено придатним” – Міноборони

За словами Козак, у такому випадку потрібно чітко розмежувати деякі положення законодавства.

«У нас призов на військову службу дозволений незалежно від місця перебування на військовому обліку. Якщо громадянина як порушника доставляють не за місцем перебування на військовому обліку, а там де зустріли, тобто на місці вчинення правопорушення, цілком правомірно доставити його до того ТЦК, на території адміністративної відповідальності, якого він знаходиться для проходження медичної комісії. Якщо такий громадянин призову не підлягає, то відповідно тоді він прийде у свій ТЦК і його дані з медичною комісією оновлять», – сказала вона.

Також Козак наголосила, що проходження ВЛК відбувається за рішенням начальника ТЦК та СП.

«Просто прийти і сказати, мовляв, людині зручно пройти ВЛК у Києві, а не в області не можна, бо тоді це буде вважатися зміною правил військового обліку. Наприклад, взяти на облік Дарницький ТЦК громадянина з Ірпеня і внести дані про ВЛК не може, тому що для цього потрібні підстави», – резюмувала вона.

Раніше юрист Андрій Топчій розповів, чи можуть вручити повістку для проходження ВЛК чоловіку, який планує звернутися до ТЦК з документами на оформлення відстрочки.