UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власники садиби Зеленських зобовʼязались відновити знесену будівлю — Кличко

Вони підписали меморандум разом з КМДА.

Підписання меморандуму.

Підписання меморандуму.

Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації (КМДА) та власники садиби Зеленських підписали меморандум. Як повідомляє голова столиці Віталій Кличко, власники знесеної 19 липня будівлі зобовʼязались відновити її у тому стані, який вона мала до демонтажу. 

Також вони співпрацюватимуть у створенні проєкту відновлення садиби та оформленні документів. За словами Кличка, столиця все одно позиватиметься до суду проти забудовника, який зніс будівлю. Від нього вимагатимуть її відновлення.

"Також міська влада наполягає, щоб правоохоронці зʼясували і оприлюднили для громадськості всіх фігурантів, які стоять за процесом знищення садиби та притягнули їх до відповідальності", — заявив Кличко. 

Читайте також: Столична влада подасть до суду проти забудовника, що зніс садибу Зеленських — Кличко

Садиба Зеленських — остання з найстаріших на столичній вулиці Кониського дерев'яна будівля 19 століття. Вона входить до "Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту".

Нагадаємо, 19 липня на вулиці Олександра Кониського, 22 забудовник зніс старовинну садибу Зеленських у Києві. Він скористався тим, що будинку 1890 року не встигли присвоїти статус архітектурної пам'ятки. Тепер там хочуть збудувати ЖК "Тургеневъ".

На знесення будівлі пізніше відреагував Кличко. Він назвав це "цинічною провокацією" та висловив здивування, чому обурені українці прийшли мітингувати саме під будівлю мерії, а не органів центральної влади.

Раніше офіс генерального прокурора повідомив про підозру співвласнику садиби Зеленських, який дозволив її знести. Його підозрюють в умисному знищенні майна, арештованого судом. Також арештували техніку, якою зносили будівлю.