UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власник нафтобази вважає причиною пожежі підпал і не виключає теракт

У мережі АЗК заявляють про систематичний тиск на підприємство.

"БРСМ-Нафта", яка є власником палаючої під Васильковом нафтобази називає причиною пожежі умисний підпал або терористичний акт. Керівництво підприємства заявляє про те, що це не перший випадок "терористичної атаки" на "БРСМ-Нафта". Ці випадки в мережі АЗК розцінюють як "пряме залякування власників, багатотисячного персоналу та інвесторів у протизаконній конкурентній боротьбі зацікавлених осіб".

"В якості основної версії інциденту, що ми розглядаємо умисний підпал, і не виключаємо, що загоряння нафтопродуктів на нафтобазі сталося в результаті терористичного акту", - заявив директор департаменту стратегічного маркетингу мережі АЗК "БРСМ-Нафта" Олександр Мельничук.

За словами Мельничука мережа АЗК з 22 квітня 2014 року піддається спланованому зовнішньому тиску і системним нападам невідомих осіб, зловмисні дії яких можна кваліфікувати як терористичні атаки.

"Так, 28 грудня на АЗК у Києві було підірвано саморобний пристрій, закладений між стиками плит бетонного паркану, а 10 січня 2015 року на станції у Броварах відбувся потужний вибух, який призвів до займання газового модуля. Ще 2 вибухові пристрої, закладені на різних станціях нашої мережі у період з лютого по березень 2015 року невстановленими особами з метою вибухів, було знешкоджено співробітниками міліції", - розповів він.

Слідство досі не встановило замовників і виконавців попередніх атак на підприємство, заявив Мельничук.

Раніше міліція назвала можливою причиною пожежі на нафтобазі під Києвом порушення правил техніки безпеки та відкрила кримінальну пвиробництво за ч. 2 ст. 273 (порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах) Кримінального кодексу України.

Увечері 8 червня стало відомо, що під Києвом на нафтобазі горить три резервуара, постраждало чотири людини. Як повідомляло ГУ ДСНС, повідомлення про пожежу надійшло в 17.29 в понеділок.Один з постраждалих в результаті пожежі на нафтобазі під Києвом в селі Крячки Васильківського району помер в реанімації.

Вранці у вівторок, 9 червня, повідомлялося, що на території нафтобази в селі Крячки (Васильківський район, Київська обл.), де в понеділок почалася пожежа, горить вже вісім резервуарів з пальним, кількість постраждалих збільшилася до п'яти.

Група "БРСМ" пов'язана з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, який втік з України і зараз перебуває за її межами. На данній момент МВС проводить досудове розслідування у справі про розкрадання грошових коштів службовими особами групи підприємств "БРСМ" на загальну суму понад 1,2 млрд грн шляхом незаконного придбання, виробництва та збуту нафтопродуктів.