UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова прокуратура затримала бійця роти "Торнадо" на прізвисько "Моджахед"

За словами Матіоса, "Моджахед" сповідував цінності терористичної угруповання ІДІЛ.

У середу ввечері, 9 вересня, Головна військова прокуратура України затримала бійця розформованої роти патрульної служби "Торнадо" на прізвисько "Моджахед", якого підозрюють у скоєнні особливо тяжких злочинів.

"Жорстко але без стрілянини, слідчі Головної військової прокуратури ... в готельному комплексі на Обухівській трасі під Києвом, ввечері 09.09.2015 розшукали і затримали самого небезпечного і жорстокого з усіх підозрюваних бійців роти "Торнадо" на прізвисько "Моджахед"", - написав головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на сторінці в Facebook.

За його словами, затриманий боєць роти "Торнадо" є громадянином Білорусії і переховувався від слідства більше 2 місяців. Матіос додав, що "Моджахед" сповідує цінності екстремістської організації ІДІЛ.

"Саме "Моджахед"-Ляшук із надзвичайним цинізмом і зухвалістю, жорстокістю та безжальністю вчиняв найбільш жорстокі катування місцевого населення Луганської області, організовував та приймав безпосередню участь у зґвалтуванні затриманих, яких він разом з іншими підозрюваними викрадав з корисливих мотивів, - повідомив головний військовий прокурор України.

18 червня військова прокуратура затримала 8 учасників підрозділу "Торнадо", в тому числі, командира Руслан Онищенко, який переховувався в Дніпропетровську. Онищенко неодноразово був судимий. Учасників батальйону "Торнадо" звинувачують у зґвалтуваннях і інших злочинах.

Після цього глава МВС Аваков доручив розформувати роту "Торнадо". У відповідь на це бійці "Торнадо" закрилися на своїй базі в Луганській області і, за словами заступника генпрокурора Матіоса, готові застосувати зброю. Пізніше, однак, заступник командира роти "Микола Цукур заявив, що рота не буде надавати збройного опору правоохоронцям і повідомив, що бійці "Торнадо" чекають від МВС пропозицій іншого місця роботи, оскільки законодавство передбачає на розформування підрозділу 2 місяці.

Увечері 19 червня Аваков повідомив про завершення конфлікту між "Торнадо" та військової прокуратури.

РПСМОП "Торнадо" - добровольча рота патрульної служби міліції особливого призначення, створена у вересні 2014 року в структурі ГУ МВС України в Запорізькій області. Рота була створена на базі розформованого в жовтні 2014 року за мародерство батальйону "Шахтарськ".

Дії добровольчих батальйонів у ході АТО є предметом серйозних громадських дискусій, пише в статті"Добровольчі батальйони: структура, страхи, проблеми бойового застосування" DT.UA Юрій Бутусов. Для адекватної оцінки обстановки і оперативного планування необхідно мати чітке уявлення про силах і можливостях добровольчих батальйонів.