UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова прокуратура викликала на допит колишнього полковника-перебіжчика

Йому інкримінують державну зраду, дезертирство і непокору.

Військова прокуратура Вінницького гарнізону Центрального регіону України викликає на допит колишнього командира військової частини А1387 Повітряних Сил Збройних Сил України полковника Миколу Гавриша.

Як повідомили в прес-службі військової прокуратури ЦР, йому вже повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 408 (дезертирство), ч. 2 ст. 402 (непокора) КК України:

"Гавриш Микола Миколайович, 25.01.1964 р., відповідно до вимог ст. ст. 40, 133 КПК України Вам необхідно з'явитися 23.11.2015 до військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону України – вул. Червоноармійська, 105, р. Вінниця, для проведення процесуальних дій у кримінальному провадженні №42014020420000118 за підозрою Вас у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 402, ч. 1 ст. 408 КК України", - йдеться у повістці.

Військова прокуратура Вінницького гарнізону проводить у встановленому законом порядку процедуру спеціального розслідування та заочного засудження зрадника.

"Зазначений полковник підозрюється в тому, що в березні – квітні 2014 року, зрадивши військовій присязі та з метою сприяння іноземної окупації території АР Крим, чинив непокору, не виконав накази під час передислокації військової частини на материкову частину України, а також вчинив дезертирство і в подальшому поступив на військову службу в Збройні Сили країни-агресора і, перебуваючи на посаді начальника комендатури Чорноморського флоту Збройних Сил Російської Федерації, сприяє цій державі підривною діяльністю проти України", - підкреслили в прокуратурі.

Санкція ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Санкція ч. 1 ст. 408 КК України (дезертирство) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від двох до п'яти років.

Санкція ч. 2 ст. 402 КК України (непокора) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до семи років.

Після подій революційної зими 2014 року в силових структурах України відбулися серйозні перестановки. За даними головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, понад 5 тисяч осіб, які несли службу в різних родах військ на території Автономної республіки Крим, не вийшли з півострова після його анексії, що інкримінується їм як державна зрада і дезертирство.