UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військова прокуратура повідомила про підозру п'ятьом чиновникам Міноборони за розкрадання 34 млн грн

Чиновники купували каски і бронежилети за завищеною ціною з урахуванням ПДВ.

Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальні акти стосовно п'ятьох колишніх і діючих чиновників Міністерства оборони та двох службових осіб комерційного підприємства, які заподіяли шкоду відомству на суму понад 34 млн гривень, повідомляє прес-служба ГПУ.

Зазначається, що при здійсненні в 2014-2015 роках державних закупівель шоломів і бронежилетів для потреб Збройних Сил України відбулося розкрадання держкоштів в особливо великих розмірах.

Підозрювані, виконуючи (кожен у різний час) обов'язки директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони та начальника фінансового управління Департаменту, підписали ряд договорів про постачання шоломів і бронежилетів для потреб армії за ціною з ПДВ.

Чиновники зробили це всупереч вимогам законодавства про звільнення на період проведення АТО від обкладення податком на додану вартість операцій з постачання спецзасобів індивідуального захисту для потреб ЗСУ.

Таким чином, Міноборони незаконно сплатило на рахунок підприємства-постачальника 32,6 млн гривень у вигляді податку на додану вартість. Крім того, додатковими угодами була безпідставно збільшена ціна поставлених шоломів і бронежилетів, що призвело до зайвих витрат міністерства на загальну суму понад 1,5 млн гривень.

Колишнім і нинішнім керівникам Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів міністерства повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) і ч. 2 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) КК України.

Також повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах), директору та головному бухгалтеру підприємства-постачальника, які привласнили кошти Міноборони на суму 34,1 млн гривень.

Обвинувальні акти щодо всіх зазначених осіб направлені до суду. З метою забезпечення відшкодування збитків накладено арешт на майно обвинувачених.

Раніше повідомлялося про те, що Генпрокуратура виявила факти розкрадання 6 мільйонів гривень керівництвом київської поліції. Керівництво привласнювало зарплату, нараховану "мертвим душам".