UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виступаючи перед парламентом Естонії Зеленський закликав ЄС зупинити депортацію українців до РФ та повернути їх додому

Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні окупанти депортували понад 500 тисяч українців.

Президент України Володимир Зеленський закликав Європейський Союз знайти інструменти, які зупинили б депортацію українців до РФ і допомогли б повернути депортованих додому. Такий заклик він зробив під час виступу перед парламентом Естонії, передає "Інтерфакс-Україна".

«Я закликаю на рівні Євросоюзу знайти такі інструменти впливу на Росію, які б могли зупинити депортацію, повернути всіх депортованих людей додому. Євросоюз має силу, щоб це забезпечити... Євросоюз має використати цю силу. Поки Росія не поверне примусово вивезених українців, доки не поверне тисячі вкрадених дітей, вона не має отримувати жодних грошей від європейських держав та компаній. Євросоюз не має права бути спонсором депортації», – заявив Зеленський.

Президент наголосив, що сьогодні понад 500 тисяч українців окупанти примусово перемістили. Зеленський для прикладу додав, що це так само, якби окупанти поставили собі за мету вивезти весь Таллінн – третину всіх громадян Естонії.

«Українців позбавляють документів, вони забирають усі, намагаються перевезти у віддалені регіони РФ, всіляко заважають спробам повернення в Україну, дітей розлучають із батьками та хочуть направити на незаконне усиновлення до російських родин», – сказав президент.

Читайте також: “Допитували як чоловіків, так і жінок. Роздягали, під лупою розглядали кожен сантиметр шкіри” - історія насильно депортованого з Маріуполя

Раніше повідомлялося, що службами Маріупольської міської ради вже зафіксовано 33,5 тисяч маріупольців, яких незаконно депортували російські окупанти.

При цьому частину примусово депортованих маріупольців виявили в Естонії, куди вони в'їхали з території РФ. Окрім жителів Маріуполя, так само в Естонію через територію Росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини.