UA / RU
Підтримати ZN.ua

Високопоставлений офіцер штабу Повітряних сил ЗСУ зберігав удома секретні документи

За даними ЗМІ, під час обшуку у офіцера вилучили секретні військові документи і ощадкнижку з 2 млн рублів.

Командування Повітряних сил Збройних сил України підтвердило інформацію про те, що щодо високопоставленого офіцера відкрито кримінальне провадження за незаконне зберігання секретних документів вдома і в робочому кабінеті. У понеділок, 6 травня, в прес-центрі командування повідомили, що кілька тижнів тому даний факт виявили співробітники контррозвідки Служби безпеки України.

Ім'я, звання і посаду офіцера в заяві командування не вказано. Однак інформагентство "Українські новини" повідомляє з посиланням на матеріали суду, що йдеться про першого заступника начальника штабу командування Повітряних сил ЗСУ, полковника Олександра Астахова.

За даними слідства, в 2016 році підозрюваний незаконно зробив копію проекту дисертації з грифом обмеження доступу "таємно", що розроблялася в Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Крім того, в 2015 році полковник скопіював і зберіг у себе на комп'ютері секретну телеграму від командування Повітряних сил.

У середині квітня СБУ провела обшуки за місцем проживання і роботи офіцера. У ході слідчих дій було вилучено копії секретних документів, зокрема, про застосування авіації в зоні АТО / ООС, дані про стан укомплектованості та рівень підготовки сил і засобів протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби, бойової та транспортної авіації, що знаходяться на бойовому чергуванні, а також залучені до АТО / ООС, тощо. Також у нього виявили ощадкнижку з 2 млн російських рублів, відкриту в 2014 році.

Як повідомлялося, в березні контррозвідка СБУ затримала підозрою в державній зраді заступник директора департаменту Харківської міськради у справах сім'ї, молоді та спорту Семена Хмельницького.

У жовтні минулого року про підозру держзраді повідомили главі адміністрації Холодногороского району Харкова Максиму Мусееву, однак посадовець переховується від слідства на території Росії.