UA / RU
Підтримати ZN.ua

Висновок ВЛК про непридатність до служби із виключенням з обліку: скільки він діє

Роз'яснення дав юрист.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Всі військовозобов'язані мають проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

Юрист Андрій Топчій на порталі b2bconsult розповів, скільки часу діє висновок ВЛК про непридатність до військової служби з зняттям з військового обліку.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: скільки часу матимуть військовозобов’язані для оновлення даних

Топчій пояснив, що відповідно до ч. 9 ст. 1 закону «Про військовий обов'язок та військову службу», військовозобов'язані – це особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Він зазначив, що відповідно до ч. 6 ст. 37 закону «Про військовий обов'язок та військову службу», виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України – у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які: визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 вищезазначеного закону, звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється: у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.

Читайте також: Медогляд в рамках ВЛК скоротили до двох з половиною днів — Ляшко

Топчій додав, що відповідно до ч. 1 ст. 32 вищезазначеного закону, військовозобов'язані, які досягли граничного віку перебування в запасі, а також визнані військово-лікарськими комісіями непридатними для військової служби у воєнний час, виключаються з військового обліку і переводяться у відставку.

«Відповідно, Ви не знаходитесь у запасі ЗСУ і не є військовозобов'язаною особою. Таким чином, вказаний висновок ВЛК діє щодо Вас фактично пожиттєво. Таким чином, необхідність проходити ВЛК кожен рік відсутня», – резюмував юрист.

Раніше Начальник Кременчуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП), полковник Роман Сушко розповів, хто створює ВЛК, чи можуть військкомати впливати їх рішення.