UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вироблену електрику ЗАЕС планують перенаправити в російську енергосистему — ISW

Попри заяви, що Росія і надалі "продаватиме" електроенергію Україні, останні дії військових РФ на Запорізькому напрямки, підтверджує наміри включити ЗАЕС у склад російської енергосистеми.

Ситуація в тимчасово окупованому Енергодарі та безпосередньо на Запорізькій атомній електростанції лишається складною. Росіяни використовують ЗАЕС як військову базу, риють там окопи, проте вона не припиняє свою роботу. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що наразі окупаційне керівництво готується до перенаправлення енергії, що виробляється, в російську енергосистему.

Читайте також: Окупанти полюють на «шпигунів» на українській ЗАЕС — WSJ

Раніше влада РФ заявляла, що електрику з Запорізької атомної електростанції й надалі "продаватимуть" Україні. Проте останні дії окупантів свідчать про їх наміри остаточно включити ЗАЕС в російську енергосистему. Ольга Кошарна, незалежний експерт з ядерної енергетики вбачає,  в раптовому ремонті основної лінії електропередач у Чонгарі, підтвердження цих намірів. Ще у 2015 році після анексії Криму, вони були зруйновані Україною, що технічно унеможливлювало постачання електроенергії на тимчасово окуповані території.

Цілком ймовірно, що російське керівництво прагне відновити фізичний доступ до ліній електропередач, аби забезпечити прямий потік української енергії до РФ. Певною мірою ці наміри підтверджують деякі воєнні операції, які відбуваються останніми тижнями в окупованих Росією частинах Запорізької області.

Читайте також: "Енергоатом" разом з "Водафон" вибили головний аргумент проросійського МАГАТЕ для поїздки на окуповану ЗАЕС

Керівництво країни-агресора вживає всіх можливих заходів для інтеграції українських економічних активів безпосередньо до російської економіки. Частиною цієї "спецоперації" може бути провокація на Запорізькій АЕС, про яку раніше повідомляв «Енергоатом», аби звинуватити Україну в неналежному управлінні ядерними активами та виправдати отримання повного контролю над ними та атомною електростанцією в цілому.