UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати для ВПО: як від них відмовитися тим, хто перебуває за кордоном

Для цього існує декілька способів.

Через військове вторгнення РФ багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Держава надає переселенцям щомісячну грошову допомогу. Але бувають обставини, коли людина вирішила виїхати за кордон. У Мінреінтеграції розповіли, як відмовитися від виплат ВПО, якщо людина виїхала з України.

У відомстві зазначили, що українці, які виїхали за кордон і не мають змоги особисто прийти в органи соцзахисту, можуть дистанційно відмовитися від виплат ВПО й інших видів державної допомоги.

Читайте також: Допомога переселенцям: чи призначать її дітям, які народились у ВПО

Для цього потрібно надіслати заяву щодо відмови від грошової допомоги електронною поштою або засобами поштового зв’язку на адресу органу соціального захисту населення в Україні, в якому ви перебуваєте на обліку.

Заяву можна написати у довільній формі, але у ній мають бути зазначені такі обов’язкові реквізити:

Контакти таких органів можна знайти на сайтах районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад.

У Мінреінтеграції пояснили, що вказаний порядок діє для тих, хто:

Також за наявності технічних можливостей та реєстраційного номера облікової картки платника податків, ВПО можуть подати повідомлення про відмову від допомоги через портал «Дія».

Раніше у Міністерстві соціальної політики розповіли, як зміниться порядок призначення виплат для ВПО з 1 серпня.