UA / RU
Підтримати ZN.ua

Викриття російських Telegram-каналів: за підозрювану внесли 1,5 млн гривень застави

Захищає підозрювану в державній зраді адвокат Валентин Рибін, який спеціалізується на російських агентів.

За Вікторію Даскаліцу, яку харківський суд заарештував напередодні, внесли 1,5 млні гривень застави. Даскаліцу підозрюють у державній зраді, СБУ затримала її в рамках спецоперації з викриття мережі Telegram-каналів, пов'язаних із російською військовою розвідкою.

Інтереси підозрюваної представляє адвокат Валентин Рибін, який захищає в українських судах «беркутівців», підозрюваних у вбивствах учасників Революції Гідності, бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР», російських шпигунів і диверсантів.

У коментарі «Суспільному» Рибін пояснив, що заставу внесено, проте адміністрація ізолятора не отримала довідку про зарахування грошей на спецрахунок. Тому підозрювана залишиться СІЗО як мінімум до 8 лютого.

«Ніхто підтвердження не видав, а без цієї довідки мені ніхто Вікторію не видасть. У СІЗО теж зараз усі пішли на вихідні», - розповів адвокат.

За словами Рибіна, 1,5 млн гривень на заставу «збирали всім миром».

Читайте також: У ЗСУ вказали на російське походження Telegram-каналів «НачШтабу» і «Черговий ООС»

Напередодні СБУ відзвітувала про розкриття російської агентурної мережі, робота якої спрямована на дестабілізацію і підрив української державності. За допомогою Telegram-каналів «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Черный квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харків», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live» агенти спецслужб поширювали фейки і дезінформацію.

Адміністраторами каналів виявилися активісти «російської весни» з Харкова та Одеси, їхными кураторами - 85 Головний центр спеціальної служби ГУ Генерального штабу ЗС РФ (колишнє ГРУ). База агентів розташовується в Тирасполі - «столиці» підконтрольної РФ «Придністровської Молдавської Республіки» (непідконтрольна Кишиневу територія Молдови).

СБУ затримала двох адміністраторок каналів. Одну суд взяв під варту другу відправив під домашній арешт.