UA / RU
Підтримати ZN.ua

Викрадених в Україні дітей окупанти влаштовують у свої сім’ї — Денісова

Вивезення загарбниками українських дітей є злочином, який відповідно до міжнародного права підпадає під визначення торгівлі людьми.

Викрадених в Україні дітей російські загарбники влаштовують у свої сім’ї, повідомляє Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у телеграм-каналі.

«Зі ЗМІ агресора стало відомо про факти незаконного вивезення до підмосковної Апрелівки 27 дітей-сиріт. Їх передали під тимчасову опіку до десяти місцевих сімей», - йдеться у повідомленні.

За словами Денісової, наразі відсутня інформація, чи мають такі діти статус сиріт або позбавлених батьківського піклування та чи мають діти родичів, які бажають їх забрати до своєї родини.

Невідомі також умови перебування дітей, їхній стан здоров’я і те, чи враховувалась думка дітей при влаштуванні їх в такі родини.

Денісова нагадала, що вивезення російськими окупантами українських дітей є злочином, який відповідно до міжнародного права підпадає під визначення торгівлі людьми.

«Дії окупантів порушують обов’язок держави забезпечувати права дітей в умовах збройних конфліктів, передбачені статтею 38 Конвенції ООН про права дитини, та норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє  здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території», - наголосила омбудсмен.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та закликала врахувати ці факти злочинів та порушень окупантами прав дитини в Україні.

Читайте також: Офіс генпрокурора: З початку вторгнення РФ в Україні постраждали понад 595 дітей, 387 — отримали поранення

Раніше повідомлялося, що українські діти, яких російські загарбники незаконно вивезли на територію РФ, зокрема діти-сироти та діти, батьки яких загинули внаслідок війни Росії проти України, можуть бути незаконно передані на всиновлення в російські сім’ї.

Фактично РФ в порушення міжнародного гуманітарного права та елементарних стандартів людяності займається організованим на державному рівні викраденням дітей і руйнуванням майбутнього української нації.