UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військових можуть звільнити від кримінальної відповідальності за перше дезертирство

ВРУ прийняла за основу відповідний законопроєкт, але він ще потребує змін.

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт, який звільняє військових від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення військової частини чи дезертирство, якщо вони добровільно повернуться до служби та отримають письмову згоду від командира. Як зазначив депутат Ярослав Железняк, закоропроєкт №11322 в першому читанні підтримали 273 депутати.

Згідно із запропонованими змінами законодавства, винуватець має повернутись в частину або до місця служби до закінчення провадження, а командир має надати згоду на продовження проходження військової служби такою особою. Така згода має бути оформлена у письмовому вигляді та передана прокурору.

Після поновлення на службі винуватцю мають поновити дію контракту, виплату грошового забезпечення та продовольчого, речового, інших видів забезпечення, пільги та соціальні гарантії. Водночас за час прогулу вони не виплачуватимуться.

Водночас як вказала народна депутатка Ірина Геращенко, проєкт закону надає командирам військових частин дискреційні повноваження вирішувати, чи звільняти від відповідальності, тому законопроєкт потребує ретельного доопрацювання.

Читайте також: Воєнний стан: яка відповідальність передбачена за ухилення від призову

Як розповів голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, лише у 2023 році за самовільне залишення військової частини засудили 1577 військовослужбовців. Це є найпоширенішим злочином серед українських військових.