UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: військовослужбовцям пропонують надати десятиденні відпустки

Відповідний законопроєкт уже зареєстровано.

На час дії воєнного стану військовослужбовці можуть отримати відпустку максимальною тривалістю 10 днів і лише за сімейними обставинами, до яких належать шлюб, похорон одного із родичів або його тяжка хвороба.

Читайте також: Воєнний стан: чи буде демобілізація військових під час війни

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №8081, який має значно розширити можливість військовослужбовців піти у відпустку під час війни. Зокрема, зміни пропонують внести до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей».

Як зазначено в пояснювальній записці, пунктом 18 цієї статті передбачено, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду у межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Разом з тим, на практиці існує набагато більше випадків (ніж визначено у пункті 9 статті 10-1), коли присутність військовослужбовця у сім'ї необхідна, або коли можливість побачити сім'ю, важлива для військовослужбовця, особливо під час дії воєнного стану.

Прийняття цих змін має сприяти покращенню морально-психологічного клімату як серед військовослужбовців, так і серед членів їхніх сімей, а також покращить їхній соціальний захист.