UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи може військовозобов'язаний виїхати за межі області

У воєнні часи діють інші правові норми.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні оголошено воєнний стан і загальну мобілізацію. В цей час виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон обмежений.

Читайте також: У Міноборони повідомили, коли мобілізація жінок стане обов’язковою

Адвокат Андрій Межирицький розповів, чи це стосується поїздок територією України.

Він зазначив, що закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» а також новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів (Постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1487) не містять заборони на переміщення чоловіків призовного віку територією України за сімейним чи робочим обставинам.

У цих нормативних актах немає й вимоги для чоловіків отримувати дозвіл у територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки (військкоматах) на виїзд за межі області. Таку норму намагалися запровадити влітку 2022 року, але натрапили на різку критику громадськості.

Однак у Правилах військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів (Постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1487) міститься вимога прибуття до територіального центру комплектації та соціальної підтримки (військкомат) протягом семи днів з моменту прибуття на нове місце проживання для постановки на обліу.

Виходячи з цього, перебування в іншій області строком менше семи днів не потребує будь-якого оповіщення ні військкомату за місцем обліку, ні військкомату за місцем короткострокового перебування.

Щоб уникнути непорозумінь та конфліктних ситуацій при можливому спілкуванні з патрульною поліцією або уповноваженими особами центрів комплектації, адвокат рекомендує мати при собі:

Нагадаємо, державою передбачено низку виплат військовослужбовцям, які захищають нашу країну.
Військовим призначається щомісячний посадовий оклад, надбавки, доплати та премії, виплати за участь у бойових діях та/або перебування у полоні, в оточенні.