UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік жінок: що змінилося з 18 травня

Роз'яснення дав юрист.

В Україні триває воєнний стан, що введений через військову агресію РФ. Нещодавно був ухвалений закон про мобілізацію. Документом передбачають певні зміни для військовозобов'язаних. Юрист Владислав Зайцев в інтерв’ю виданню Факти ICTV розповів, що змінилося для військовозобов'язаних жінок.

Чи можуть мобілізувати жінок-медиків

Юрист зазначив, що головна зміна полягає у тому, що до набуття чинності нового закону про мобілізацію жінки-медики, які перебувають на військовому обліку, могли бути призвані на військову службу у воєнний час – тобто такого обов’язку не було, проте могли мобілізувати.

Читайте також: Міноборони показало, як працює застосунок «Резерв+» для оновлення облікових даних

«Навіть не стоїть питання про добровільну мобілізацію, про добровільний порядок йдеться лише у мирний час. Але зміни у новому законі полягають у тому, що під час воєнного стану призов на військову службу здійснюється у добровільному порядку. Тобто і у воєнний, і у мирний час жінки-медики можуть мобілізуватися лише добровільно. Примусово їх ніхто не зможе мобілізувати. Ось така норма набуде чинності», – сказав він.

Зайцев додав, що не відбулося змін, які стосуються військового обліку жінок-медиків.

«Як і раніше, ті жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому взяттю на військовий облік, а ті, які мають споріднену спеціальність, яка визначена наказом Міноборони, можуть ставати на військовий облік за бажанням. Наказ МОУ передбачає цей перелік спеціальностей, він жодних змін не зазнавав (останні були ще у 2022 році)», – пояснив юрист.

Кого з жінок-медиків можуть мобілізувати

Якщо жінка є медичним працівником та перебуває на військовому обліку, її можуть мобілізувати.

Читайте також: Військовий облік: які документи потрібні, щоб на нього стати

Згідно з законодавством, на військовий облік беруть жінок, які:

Медична спеціальність входить до переліку, тому медсестри, а також інші медичні працівники є військовозобов’язаними.

Відповідно, жінки медичних професій, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу.

Перелік спеціальностей або професій, після одержання яких жінки мають стати на військовий облік:

Раніше ми писали, що Кабмін прийняв постанову, згідно з якою жінки-медики і фармацевтки більше не зможуть влаштуватися на роботу, якщо не перебувають на військовому обліку.